Blog

Led belysning för industri – valet av belysningstyp

Led belysning för industri – valet av belysningstyp

Högklassig belysning för industrins behov förbättrar arbetssäkerheten, arbetsträningen, sparar betydligt energi samt inverkar på produktiviteten.

För att få bästa möjliga effekt av industribelysning – är det viktigt att använda korrekta lampor på ställen dit de hör. Enbart ljuseffekt och lampans IP klass är inte tillräcklig fakta för att välja rätt lampa. Som följande listar vi olika typer av lampor för industrin. Avsikten är inte att göra dig till en expert inom industribelysning, men du förstår säkert vad det är fråga om när du ska köpa led belysning eller vill förnya fabrikens eller exempelvis hallens belysning.

Led belysningstyper för industrins behov:

De mest typiska belysning typerna som används inom industrin är:

  • Led lysrör (kan ersätta traditionella lysrör)
  • Höghöjds Armatur (belyser effektivt även uppifrån)
  • Led strålkastare (när det behövs mycket effektiv belysning)
  • Led paneler (för en jämn, effektiv belysning)
  • Armaturen (kan användas för flera olika syften, ersätter traditionella lysrörslampor)
  • Sken Lampor (led lampor som installeras på sken)

Vi går som följande genom vad som gäller för vardera belysningstyp. Om du vill fråga om detaljer på vilken som helst av belysnings typerna, ta modigt kontakt med oss.

Led lysrör

Led lysrör ersätter traditionella lysrör i industrin. Led lysrör kan även användas med termen LED-lysrör. Led ljus rörets största fördel jämfört med lysrör är energieffektivitet samt hållbarhet. Beslutet att byta ut lysrören mot led lysrör görs oftast med energibesparingen i tanke.

En annan vanlig orsak är att lysrören börjar flimra och går sönder lätt.

led valoputki

Att byta ut enbart självaste lysrören är det förmånligaste alternativet då man övergår till led belysning.

Det finns många olika alternativ på ljusrör beroende på behovet. I Walkias sortiment finns ljusrör utrustade med rörelsedetektorer, special effektiva ljusrör, eller ljusrör planerade specifikt för t.ex. köttdisken.

Det väsentliga i valet av ljusrör är givetvis lysrörets kvalitet.

En högklassig led lampa tillverkas genom att använda högklassiga komponenter i tillverkningen. Led lysrör tillverkade av högklassiga komponenter är hållbara och flimmerfria.

Detta är speciellt viktigt i en producerande industriell miljö. Du kan bläddra genom våra led lysrör här

LED-ljus rörets största fördel jämfört med lysrör är energieffektivitet samt hållbarhet. LED-lysröret känns även till med termen LED-lysrör.

Höghöjds Armatur

Höghöjds Armaturen är en mycket effektiv led lampa speciellt planerad för industrins behov. Höghöjds Armaturerna är effektiva, stötsäkra, fuktighets- och dammtåliga och är verkligen för industrins krävande omständigheter tillverkade lampor.

syvasateilija

Med höghöjds armaturen kan man belysa stora utrymmen och högt uppifrån. Höghöjds Armaturen fungerar speciellt för höga utrymmen mycket bra. Med korrekt riktade optik samt högklassiga komponenter garanterar led höghöjds armaturen sin kvalitet.

Också av höghöjds armaturerna finns olika typer, beroende på det belysta områdets specialkrav.

Walkias höghöjds armaturer kan hittas på följande länkar

Effektiv höghöjdsarmatur

Smuts- och dammskyddad höghöjdsarmatur

Led strålkastare

Led strålkastaren passar utmärkt för t.ex. sport- och industrihallar, stadion och egentligen var som helst där behovet av belysningen är mycket stort.

Walkias strålkastarnas stötsäkerhet är IK10 och IP-klassen är IP65, alltså de lämpar sig perfekt även för områdesbelysning ute.

teollisuuden valonheitin

Led strålkastaren är oerhört energieffektiv och den går även att dämpas. Den stora ljuseffekten behålls samtidigt som kvaliteten och den långa livslängden uppnås genom att satsa på strukturens maximala värmekontroll.

Med Walkias led strålkastare belyses flera t.ex. ishallar och logistikcenter både inom- och utomhus. Led strålkastaren lämpar sig även utmärkt för bondgårdar, affärslokaler eller offentliga fastigheters belysning.

Mer information samt bilder på Walkias Led strålkastare finns på följande länkar:

Infinity Stadium – led strålkastare

Infinity Highbay – led strålkastare

Belysning av rena utrymmen

Inom livsmedelsindustrin, om lampan kan hamna i kontakt med livsmedel, alltså i princip om livsmedel hanteras i det belysta utrymmet, bör lampan vara livsmedelsgodkänd.

I vissa situationer bör man använda lampor anpassade för rena utrymmen. Ibland vill man använda lampor anpassade för rena utrymmen även fast det inte skulle vara nödvändigt. Till dessa lampor, tillverkade speciellt anpassade för rena utrymmen, finns egna krav i standarden ISO 14644-1.

Om du är osäker hurudan belysning ditt utrymme behöver, ta kontakt, vi hjälper gärna.

Walkias Ultima Clean – lampa för rena utrymmen

Ultima Clean är en lampa som är utformad för belysning där det hanteras livsmedel. Lampan är ett bra val exempelvis för belysnings behoven för storkök.

Mer information om Walkias Ultima Clean lampa hittar du här.

Led paneler

Led paneler är speciellt utformade för kontor och offentliga utrymmen, som oftast även finns i industriella miljöer.

Panelerna fungerar bäst i utrymmen där man vill ha en ljus, effektiv och samtidigt jämn belysning. Led panelernas form kan vara en kvadrat, rektangel eller en rund form.

led paneeli

Även led panelerna är utformade så, att man lätt kan övergå från traditionella energislösande lampor till led belysning.

I praktiken kan traditionella lampor ersättas med led paneler inom bara några dagar, beroende förstås på storleken på ditt kontor.

Detta några dagars projekt betalar sig tillbaka mycket snabbt i form av den förbättrade arbetsträningen och den ökade arbetsmotivationen på kontoret.

Som enbart energibesparing, betalar lampans moderniseringsprojekt till led paneler sig tillbaka i genomsnitt på lite över ett år.

Walkias led paneler kan du titta på r.

Armaturer eller modul belysning

Led armatur eller modul belysning är den vanligaste typen av belysning hos stora industriella eller offentliga utrymmen.

Armaturen finns både för inom- och utomhusbruk. I princip ersätter en led armatur den traditionella lysrörslampan. Belysningens modernisering går enkelt och snabbt, eftersom led armaturerna är utformade speciellt för att ersätta de traditionella, energislösande och sköra lysrören.

Just lysrörslampornas allmänhet samt enkelheten att installera den nya led lampan, är oftast orsaken till att man besluter sig för att modernisera belysningen.

Armaturernas största fördelar jämfört med de traditionella lysrörslampan är energieffektivitet, hållbarhet, effektivitet samt det absolut viktiga: ljusets kvalitet, som är speciellt viktigt i kontor.

Alla har vi säkert befunnit oss i ett kontor eller en skolklass, där en av lysrören flimrar på ett störande sätt. Redan ett svagt flimrande hos lysröret, till och med så att inte ens bara ögat kan se det ordentligt, får uppmärksamheten att slakna och arbetskraften att minska. En högklassig led armatur har ett starkt, högklassigt och flimmerfritt ljus.

Du hittar Walkias armaturer här

Ta kontakt

Walkia är expert inom belysning med fokus på industriell belysning.

Av oss får du professionell hjälp med vilka belysningsbehov som helst: Ta kontakt

Kontakt

Walkia AB - Walkia® Lighting

Box 321, 721 07 Västerås
E-post: info@walkia.se
Organisationsnummer: 559134-1515

bsci

Bisnode DnB riskiluokka 1 logo 2017

luotettava kumppani

AA logo 2016 FI w 1

SELT liikemerkki 150605

 

© Copyright Walkia 2022. Design & Development by Ideamedia Oy

Search